Kalle & Markku / Blogi Huhtikuu 2024
Kiinteistö- ja rakennusalaan kohdistuu uutta, merkittävää ja laajaa mielenkiintoa kestävän kehityksen, kiertotalouden sekä koko vihreän siirtymän kautta. Koko ala on menossa kohden perustavaa laatua olevia muutoksia, jotka nähdään koko alan prosessien ja liiketoiminnan transformaationa eli systeemisenä muutoksena. EU:n komission julkaisussa Transition Pathway for Construction avataan tätä muutoksen kokonaisuutta ja sen haasteita. Julkaisussa esitetään näkymä, joka alan systeeminen muutos selitetään kuuden kehityskokonaisuuden ja kolmen läpileikkaavan teeman kautta. Eri tasoilla tapahtuva yhteistoiminta sekä alan TKI ovat tässä keskeisessä roolissa.
Yhteistoiminta rakennusprojekteissa, tai oikeastaan ryhmänä yhdessä tekemistä, on onneksi rakentamisessa jo saatu kokemuksia. Voidaan todeta, että yhteistoimintaan liittyviä ratkaisuja hyödynnytetään tällä hetkellä monin tavoin ja ne leviävät vähitellen käyttöön erilaisissa ja erikokoisissa rakennusprojekteissa. Kehittyvät yhteistoiminnan menettelytavat ja prosessit haastavat toisaalta rakennusprojektien toteuttajia monilla tavoin. Ratkaisut ovat vielä vakiintumattomia eikä niitä voi pitää alan tapana. Yhteistoiminta käytännössä tarjoaa kuitenkin tutkimuksellisen mahdollisuuden päästä syvällisesti ymmärtämään yhteistoimintaa, sen dynamiikkaa, osallistumista, vaadittavaa osaamista ja muuta panostusta sekä yhteistoiminnan hyötyjä.
Yhteistoiminta ilmiönä muuttuu ja kehittyy koko ajan mutta tämän selitysmallit puuttuvat. Digitaalisilla tekniikoilla on jo nyt tärkeä yhteistoimintaa mahdollistava rooli ja ne ovat osaltaan näyttämässä tietä kohden seuraavan kehitystason yhteistoimintaa. Näyttää todennäköiseltä, että tämä seuraavan kehitystason yhteistoiminta on nopeasyklistä ja paikkariippumatonta. Se tulee asettamaan uudenlaisia vaatimuksia yrityksille, osallistuville asiantuntijoille ja tietenkin käytettäville teknisille ratkaisuille. Toisaalta mahdolliset hyödyt ovat mittavat. Näitä hyötyjä on mm. suunnittelun ja rakentamisen tuottavuus, kestävää kehitystä mahdollistava monialainen yhteistoiminnallinen suunnittelutyö, ongelmien ratkaisemisen läpimenoaikojen nopeuttaminen. Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan yhteistyön käytäntöjä tukevien uusien digitaalisten ja toiminnallisten innovaatioiden syntymisen varmistamiseksi.